67. YILINDA İMO; ÜYELERİNİN HAKLARINI VE TOPLUM YARARINI SAVUNMAYA DEVAM EDİYOR!
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun, Odamızın 67. kuruluş yıl dönümü ve İnşaat Mühendisleri Günü nedeniyle yaptığı açıklama.
Eklenme Tarihi: 09/01/2022
Türkiye`de inşaat mühendisliği mesleğinin kurumsallaşmasında en önemli kilometre taşı olan İnşaat Mühendisleri Odasının kuruluşunun 67. yılını kutluyoruz. Odamızın 19 Aralık 1954`te kurulmasına ithafen 19 Aralık günü, ülkemizde aynı zamanda İnşaat Mühendisleri Günü olarak kutlanıyor.
Her yıl 19 Aralık günü, inşaat mühendislerinin birlikteliklerinin en somut ifadesi olarak Meslek Odamızın çatısı altında bir araya geldiği, yalnızca kuruluş yıl dönümümüzü kutlamakla kalmayıp meslektaş dayanışmasını, birlik ve beraberliği hissettiği ve bu coşkuyu paylaştığı bir gündür. Ne yazık ki karşı karşıya olduğumuz salgın nedeniyle geçtiğimiz yıl bu özel günümüzde yan yana gelememiş, nerede olursak olalım aynı anda yüreklerimizde hissettiğimiz mutluluğu ve kıvancı paylaşamamıştık. Nihayet bu yıl, salgın önlemleri çerçevesinde Oda Merkezimiz ve Şubelerimizin gerçekleştirdiği çeşitli etkinliklerle yeniden heyecanımızı yüz yüze yaşıyoruz.
Hiç kuşkusuz kuruluş yıl dönümü etkinliklerinin en değerli parçası, mesleğimize uzun yıllar emekleriyle katkıda bulunarak meslekte 25., 40., 50. ve 60. yılını dolduran üyelerimize Odamız tarafından hazırlanan plaketlerin sunulmasıdır. Bu plaketler, ülkemizin dört bir yanında sayısız eserlere imzalarını atan meslek büyüklerimize küçük de olsa bir teşekkür anlamı taşımaktadır. Meslek alanımızın gelişmesinde, meslek örgütümüzün bugünlere gelmesinde katkısı olanlara ne kadar teşekkür etsek azdır.
İnşaat Mühendisleri Odasının 67 yıldır mesleki-politik hattını oluşturan temel taşlar; toplum yararını korumak, meslektaşlarının hak ve çıkarlarını savunmak, mesleki konularda görüş oluşturmak, mesleki gelişime katkı sağlamaya çalışmaktır ki bunlar, Anayasa ve yasalar tarafından meslek örgütümüze biçilen görev ve sorumluluklardır aynı zamanda. Odamız tüm tarihsel birikimini, imkanlarını, emeklerini bu hat doğrultusunda harcamış, meslek alanına giren tüm konularda sözünü ve pratiğini üretmiş, sorumluluklarını yerine getirmiştir.
İMO tam da bu yüzden; deprem önlemlerin alınması, sağlıklı yapılaşma ve güvenli kentler için söz söylemiş, uyarılarda bulunmuş, mühendisliğin gerekleriyle bağdaşmayan ve doğayı talan eden projelere karşı durmuş, Kanal İstanbul tartışmalarına bilimsel gerekçeler sunarak taraf olmuş, üyelerinin belgelendirilmesine ilişkin uygulamalar başlatmış, inşaat mühendislerinin işsizlik sorunuyla ilgili raporlar hazırlayarak çözüm önerileri sunmuş, su yapılarından işçi sağlığı ve iş güvenliğine, ulaştırmadan yapı denetimine kadar meslek alanının kapsamındaki birçok konuda bilimsel etkinlikler düzenlemiş, raporlar hazırlamış, bunları hem kamu kurumlarıyla hem de kamuoyuyla paylaşmıştır.
Meslek Odasını, salt bir meslek grubunun çıkarlarını koruyan, dar anlamıyla bir meslek organizasyonu olarak görmek, onun bir ülkenin çağdaş değerlerinin var edilmesindeki önemini yok saymak anlamına gelecektir. Dikkat edilirse, ülkemizde demokrasi olgusu yalnızca yurttaşların seçimlerde oy kullanma hakkına indirgenmeye çalışılmaktadır. Oysa adil, demokratik, özgürlükçü bir ülkenin temel dinamiği örgütlü toplumdur ki meslek odaları da bunun özgün parçalarından biridir. Bu nedenle tarihi boyunca İMO; mesleğin ve meslektaş sorunlarının çözümünü odak noktası aldığı, kamuculuğu ve toplumsal yararı öncelediği için, gücü elinde topladığı an toplumun geniş kesimleri yerine çıkar çevrelerinin menfaatlerine göre hareket eden otoriter iktidarların zaman zaman hedefi haline gelmiştir. Bu koşullar altında dahi Odamız mesleki-politik hattından taviz vermeden ayakta kalmış, meslek alanının referans kurumu haline gelmiştir.
Elbette bu başarı hepimizin ortak eseridir. Bu eser, kuruluşumuzdan bugüne kadar Odamızın yönetimlerinde yer almış, kurul ve komisyonlarında emek harcamış, eylem ve etkinliklerine sesiyle, soluğuyla katılmış on binlerce üyemizin müşterek başarısıdır. Yaratılan değer, verilen bunca emek sayesinde toprağa öylesine kök salınmıştır ki gelecekte de yöneticileri ve üyeleri tarafından korunmaya ve büyütülmeye devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.
Her dönemin kendine özgü zorlukları vardır ama son yıllarda hem mesleğimiz hem de meslektaşlarımız açısından belki de tarihin en kötü zamanlarını yaşıyoruz; her üç meslektaşımızdan biri işsizlikle, işyeri sahibi olanlar iflas etmekle karşı karşıya bulunuyor, kamuda mühendis istihdamı her geçen gün azalıyor. Öte yandan mesleğimizin itibarını zedeleyen uygulamalar hayata geçiriliyor, meslektaşlarımızın imzaları alınıp satılan bir metaya dönüştürülüyor, inşaat mühendisleri ucuz işgücü statüsüne getirilmek isteniyor.
Nasıl ki geçmiş günlerde yaşanan zorlukların üstesinden gelmeyi hep birlikte başardıysak, bugünküleri aşmamızın da mümkün olduğunu biliyoruz. Yeter ki dayanışmamızı, birlikteliğimizi güçlü tutalım, yeter ki siyasal iktidarlar haklı önerilerimiz ve taleplerimize kulak versin.
Tüm meslektaşlarımızın İnşaat Mühendisleri Gününü ve Odamızın 67. Kuruluş Yıl Dönümünü kutluyoruz.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu