Eskişehir Afet Riskli Alanda Kentsel Dönüşüm Paneli Gerçekleştirildi.
Afet Riskli Alan Mağdurları Derneği, Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi?nde ?Eskişehir Afet Riskli Alanda Kentsel Dönüşüm Projesi? konulu bir panel düzenledi. Panele Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Bülent ERKUL konuşmacı, Eski Şube Başkanlarımızdan Fercan YAVUZ`da panel yöneticisi olarak katıldı.
Eklenme Tarihi: 16/01/2017
Şube Başkanımız Bülent Erkul konuşmasında, şehirde binaların yenilendiğini ama şehrin yenilenmediğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Altı yenilenmiyor. Kentlerin dönüşmeye yenileşmeye ihtiyacı var. 99 sonrası travma yaşadık. Hükümetler yasa yönetmelik çıkardı. 23 ekim 2011`de Van depremi yaşadık. 8 milyon depreme dayanıksız bina olduğu belirlendi. Dönüşüm için kanunlar çıkarıldı. Afet riski altındaki alanlarda sağlıklı ve güvenli yaşam oluşturmak için. TOKİ bu işin tehlikeli bölümü. Riskli alanda yapılaşma niteliği ve zemin niteliği incelenir.
Kentsel dönüşüm; Kentteki sorunlu alanların belirlenip sağlıklı ve yaşanılabilir hale getirilebilmesi amacıyla yeniden yapma veya canlandırma çalışmaları için planlama, projelendirme ve uygulamalar yapılmasıdır.
2000 yılından itibaren günümüze kadar deprem riski yoğun bir şekilde tartışılmış, 23 Ekim 2011 Van depremi sonrasında ise kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir zorunluluk olarak gösterilmiştir. Ülkemizde 8 milyon depreme dayanıksız yapı olduğu hesaplanmış (!) ve 16.05.2012 tarihinde 6306 sayılı yasa çıkarılmıştır.
6306 sayılı yasanın..
Amacı: Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.
Rezerv alanı; TOKİ`nin veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlardır.
Riskli yapı; Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıdır.
Riskli alan ise; Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alandır.
Riskli alan kriterleri için yasa 2 ana ölçüt koymuştur. Alan üzerindeki yapılaşmanın niteliği ve zemin yapısıdır. "
Fercan Yavuz , ise yaptığı değerlendirmede:
"Bakanlık bu kanuna dayanarak planlama yetkisini büyükşehir e devretti. Planlama yapıldı. Davul belediyenin belinde tokmak hükümetin elinde. Endişeler yüksek sesle dile getiriliyor. Rezerv alan denen bölgeye götürülme durumunuz var dönüşüm süresince. Bunun gerçekleşeceğini zannetmiyoruz. Kırk yıllık komşunuzla karşı karşıyasınız. Eskişehir`de yüzde 70 alan riskli çıkar ama bu yönetmeliğe göre. Bu korkuyla hareket etmemek lazım. Bu mühendis mimar işi değil sadece. Belediyenin yaptığı plana itiraz etme hakkınız vardır. Türkiye`de 165 riskli alan var. 5 veya 6 sı mahkemelik. Ortada bir facia var herkes büyük zarar görecek sonra biri gelip buraya konacak. 1924te Eskişehir`e ilk modern imar planı yapılıyor. Doktorlar Caddesi 25 metreye genişletiyor. Esnaf diyor benim arsam gitti bahçem gitti diyor. Ama dönemin belediye başkanı direnir. Bu kez esnaf ve vatandaş Ankara` ya gidiyor tabi ki plan iptal ediliyor. Belediye Başkanı Kara Kamil daha sonra ?bu yapılsa Eskişehir rahat ederdi` diyor ve ?Sittin sene düzelmez` diyor.