6. ÇELİK YAPILAR SEMPOZYUMU TAMAMLANDI.

İMO tarafından düzenlenen, yürütücülüğünü Şubemiz ve İMO İstanbul Şubesi`nin yaptığı 6. Çelik Yapılar Sempozyumu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi`nde yapıldı.

Eklenme Tarihi: 21/12/2015

6. Çelik Yapılar Sempozyumu Tamamlandı

İMO tarafından düzenlenen, yürütücülüğünü Şubemiz ve İMO İstanbul Şubesi`nin yaptığı 6. Çelik Yapılar Sempozyumu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi`nde yapıldı.
 
3 gün süren Sempozyum, 9 Aralık 2015 tarihinde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Açılışta İMO Eskişehir Şube Başkanımız Bülent Erkul, İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, Kıbrıs İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Seran Aysal, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen birer konuşma yaptı. Açılışa, İMO Yönetim Kurulu 2. Başkanı Şükrü Erdem, Sekreter Üyesi Bülent Tatlı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Tansel Önal ile Necati Atıcı da katıldı.
 
"Demokrasi ve çağdaş bir toplum anlayışı Odamızın vazgeçilmezidir"
 
İMO Eskişehir Şube Başkanımız Bülent Erkul;

"Sayın Rektör ve Rektör Yardımcılarım, değerli Yönetim Kurulu Başkanım ve üyelerim, katılımları ile bizleri onurlandıran KKTC İMO Başkanım, saygıdeğer İMO Şube Başkanlarım, çok değerli bilim insanları, sevgili meslektaş ve öğrenci arkadaşlarım, basınımızın güzide emekçileri?

Mensubu olduğumuz inşaat mühendisliği,  bilimsel ve teknik verileri kullanarak her türlü zemin ve şartta yapı inşaa etmeye engel tanımayan bir meslektir. Bizim böyle iddialı cümleler kurmamız için güvendiğimiz yapı malzemelerinin başında çelik gelmektedir. Çelik, doğru seçim ve doğru uygulama ile birleştiğinde en yıkıcı dış etkenlerde bile yapısal formunu uzun süre koruyan, can ve mal kayıplarının azalmasında önemli katkısı olan bir yapı malzemesidir. 20.yüzyılın ortalarında özellikle ABD ve uzak doğu ülkelerinde yüksek yapıların çoğalmasıyla birlikte önemi artan çelik kullanımı ülkemiz yapı sektörüne geç girmekle birlikte son yıllarda biz inşaat mühendislerinin ilgi odağı haline gelmiştir. Çelik, sadece taşıyıcı sistemin içinde doğrudan yer almasıyla değil, betonarme çeliği olarak da  son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar sonucu uğradığı gelişmelerle güvenilir bir yapı elemanı olmuştur.  Özellikle yıkıcı depremlerden sonra yapılan araştırmalar çeliğin betonarmenin içinde ki öneminin sadece sayısal olarak bulunması değil yapım tekniğinin de gelişmesinin gerekliliğini göstermiştir. 

Yukarıda bahsettiğim bu konularda üniversitelerimizde akademisyenlerce uzun yıllar bilimsel araştırmalar gerçekleştirilmiştir. İnşaat mühendisleri odamız; daha nitelikli ve teknik çalışmalar yapılması, uygulama alanlarının genişletilmesi amacıyla, profesyonel mühendisleri, imalatçıları ve uygulayıcıları da bir araya getirerek 2005 yılından bu yana çelik yapılar sempozyumu düzenlemektedir. 2007 yılında 2.si de şubemiz tarafından yapılan sempozyumun 6.sını bu yıl Eskişehir ve İstanbul Şubelerimiz ortaklaşa olarak gerçekleştirmektedir.

Değerli konuklar, 61 yıllık gurur dolu geçmişi, ilkeleri, bilimsel ve teknik çalışmaları ile mesleğinin gelişmesi, meslektaşının yararı, ülkesi ve halkının çıkarı doğrultusunda çaba gösteren odamızın bu anlayışı aynı zamanda; ülke ve Dünya`ya bakışının da belirleyicisidir. İnsan hak ve özgürlükleri, demokrasi ve çağdaş bir toplum anlayışı odamızın vazgeçilmez talepleri arasındadır. Bunlardan yoksun bir dünyada bilim yapmanın ve mesleki ilerleme kaydetmenin mümkün olmadığı gibi anlamsız olacağı da açıktır. 15 - 17 ekim tarihlerinde yapılacak bu sempozyum Ankara`da meydana gelen menfur saldırı nedeniyle anlatmaya çalıştığım bu duygularla bugüne ertelenmiştir. 10 Ekim saldırısında yaşamını yitiren vatandaşlarımızı saygı ile anarken bu tür olayların bizlerin insan sevgimizden, demokrasi sevdamızdan, bilim tutkumuzdan ve yurtseverliğimizden asla vazgeçiremeyeceğinin bilinmesini bir kez daha vurguluyoruz.

Değerli protokol, saygıdeğer katılımcılar.. İki buçuk gün sürecek ve 35 bildirinin sunulacağı ve 8 çağrılı konuşmacının çok değerli birikimlerini bizlerle paylaşacağı sempozyumumuzun düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok çok teşekkür eder, yurt dışından ve yurt içinden gelerek bizleri onurlandıran siz saygıdeğer konuklarımıza bir kez daha hoşgeldiniz diyor saygılar sunuyorum?" dedi.


 
"Gelişmelere ayak uydurabilmek olmazsa olmaz"
 
İMO İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, bilim, teknoloji ve inşaat mühendisliği alanında ortaya çıkan gelişmelere ayak uydurabilmenin meslek insanlarının olmazsa olmaz ilkeleri arasında yer alması gerektiğini belirterek, "Bu kapsamda üniversite sonrası mesleki gelişmeleri ve yeni teknolojileri meslek insanlarıyla buluşturmak da Odamızın görevleri arasında yer almaktadır" dedi. Gökçe, "Kentlerimizdeki uygulamaların sadece mülkiyet esasına dayanan bir anlayış yerine, bütün analizlerin bir kentsel tasarım noktasında ele alınarak mekân güvenliği ve kalitesinin sağlanması, yaşanabilir sosyal bir çevrenin düzenlenmesi ekseninde geliştirilmesi son derece önemlidir" dedi.
 
"Çelik yapılarla ilgili yarattığımız birikim referans kaynağıdır"
 
Açılışta konuşan İMO Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan, "10 Ekimde yaşanan Ankara Katliamı nedeniyle Ekim ayı içerisindeki tüm etkinliklerin ileri bir tarihe ertelenmesi kararıyla Sempozyumu bugün gerçekleştirmek mecburiyetinde kaldık, üzgünüz. Katliamda hayatını kaybedenleri saygıyla anarak sözlerime başlamak istiyorum" dedi.
 
Odamızın çelik yapılarla ilgili yarattığı birikimin konu ile ilgili referans kaynağı olarak kabul edildiğini belirten Ersan, çelik yapılarla ilgili bilimsel-mesleki etkinlikler düzenlenmesi arasındaki paralelliğin, Odamızın bilimsel-teknolojik gelişmelere hâkimiyetini göstermekle kalmadığını, aynı zamanda meslekiçi eğitim konusundaki hassasiyetini de ifade etiğini söyledi. Ersan, "Bütün bu çabalar, güvenli yapı üretimini sağlamak amacıyla yapı çeliği hak ettiği mertebeye ulaşıncaya kadar yoğunlaşarak devam edecektir. Çeliğin yapı üretim sürecindeki önemini pekiştirmek doğrultusundaki hassasiyetimiz gelecekte de artarak devam edecektir" dedi.
 
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Hasan Gönen ise, Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek başarılar diledi.
 
6. Çelik Yapılar Sempozyumuna, yurt içi ve yurt dışından 100 bilim insanı ile sektördeki imalatçı ve projeci birçok firma katıldı. Sempozyumda, toplamda 41 bildiri sunuldu. Sempozyum 3 gün boyunca www.imo.org.tr adresinde canlı olarak izlendi.



TMMOB
İnşaat Mühendisleri Odası